Science Reactors

Οι Science Reactors συναντούν τους μικρούς τους φίλους
στο Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης και μιλάνε μαζί τους για την Επιστήμη…

Οι  Science Reactors, θα προσπαθήσουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο το Stand up Science kids να αποδείξουν πως : 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει και απολαυστική, 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στα παιδιά, να κεντρίσει την περιέργειά τους, να τα συναρπάσει και κυρίως να τα  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές στα παιδιά.

Γιατί όμως Stand up Science kids;
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ΑΤΡΑΚΤΟ μπήκαν και στον χώρο της ψηφιακής εποχής προσαρμόζοντας, για πρώτη φορά,  κείμενα που θα  απευθύνονται σε παιδιά Stand up Science kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή. Έκτοτε  συμμετείχαν, ζωντανά, σε πολλές διοργανώσεις: σe όλα τα Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, σε δύο δράσεις  των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, στην ΑTRAKTO, στο  Athens Science Festival 2024, στη Βραδιά Ερευνητή του ΕΜΠ/ 2024, κ.α. εντυπωσιάζοντας τους μικρούς τους φίλους, γεγονός που ενισχύει την απόφασή τους να το συνεχίσουν.

Στο φεστιβάλ οι: Χαρα Αφαλωνιάτη, Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Τάκης Λάζος και Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος  θα  παρουσιάσουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, με απλό τρόπο και με πλατύ χαμόγελο με σκοπό να κατακτήσουν το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό τους.


Θέματα που θα παρουσιαστούν από τους Science Reactors;

Μα τι κρύβει η βαλίτσα;

  • Μπορεί μια βαλίτσα να “κουβαλάει” λίγη Φυσική πασπαλισμένη με λίγη οργανική Χημεία;
  • Μπορεί ένα μουσικό όργανο να σχετίζεται με τα Μαθηματικά και τη Φυσική;

Αυτές τις απαντήσεις και άλλες πολλές μένει να τις ανακαλύψουμε… μα πού αλλού; Μέσα στη βαλίτσα… με μουσική και… τόλμη!


Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος, Φιλοσοφία – Ρητορική

Φωνή… το τελειότερο όργανο!

Χιλιάδες χρόνια τώρα ένα εργαλείο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε λόγο και ιδέες. Δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη η φωνή. Έχετε αναρωτηθεί πότε πως δουλεύει, γιατί μπορούμε και μιλάμε και τι συμβαίνει τελικά στο σώμα μας όταν βγάζουμε ήχο; Αν έχετε κι εσείς αυτές τις απορίες, ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τι συναρπαστικό κόσμο της φωνής και στο τέλος να παρακολουθήσετε και μια επίδειξη του τι μπορεί να κάνει. Σας περιμένουμε. 

Υ.Γ Μην ξεχάσετε να φέρετε τις φωνές σας!


Γεώργιος Γαλανόπουλος, Δρ Ηλεκτρολογος Μηχανικός 

Πόσα απίδια βάζει ο σάκος…

Εάν η παραπάνω ερώτηση σας δυσκολεύει, δεν θα ισχύει το ίδιο με τις “απρόσμενες” ερωτήσεις που θα κληθείτε να απαντήσετε σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ανασκόπησης των όσων παρακολουθήσατε στο Φεστιβάλ.


Χρυσάνθη  Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος

Η τεμπέλα σουσουράδα, η μονόφθαλμη γοργόνα και οι ” Σπίνοι του Δαρβίνου” στα νησιά Γκαλαπάγκος.


Αντωνία  Καραμολέγκου

Standup Kids:

Ποια η πιθανότητα οι επιστήμονες να έχουν χιούμορ;
Πως τα μαθηματικά μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τους φόβους μας;

Ελάτε να γελάσουμε με την τύχη μας: απίθανες και πιθανές μαθηματικές περιπέτειες!


Τάκης Λάζος Φυσικός

Ας δούμε πως ακούμε!

Μία παρουσίαση που θα κάνει -κυριολεκτικά- θόρυβο. Τι είναι ο ήχος; Πώς παράγεται, πως τον αντιλαμβανόμαστε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ποιο ρύζι είναι καταλληλότερο για πιλάφι; Αυτά και ακόμα λιγότερα εντελώς ασήμαντα ερωτήματα θα τεθούν -πιθανότατα χωρίς απάντηση- μέσα σε λιγότερα από 700 δευτερόλεπτα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ελένη Γραμματικοπούλου 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης! Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια τα ξεχωριστά Φεστιβάλ Γρίφων. Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη.

Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.

Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του.

Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν.

Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors).

Η Χρυσάνθη είναι βιολόγος, φύσει και θέσει διερευνητική.

Συμπαθεί όλα τα κύτταρα, λίγο περισσότερο όσα "στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν", εντελώς εκτεθειμένα στην ανθρώπινη βλακεία.

Ελπίζει πως η καλοσύνη και η ευγένεια, η επιστημονική πιπέτα και η ανάληψη ευθύνης θα σώσουν τον κόσμο πριν το ΑΙ και το ChatGpt, θα διώξουν τους ροζ ελέφαντες από το δωμάτιο, ώστε να μην αναρωτιόμαστε, όταν στα μάτια κοιταζόμαστε, αν τελικά για ΟΛΑ φταίει το γκαζόν.

Eκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη αποφοίτησε με Άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εμπειροτέχνης στη Λύρα Θράκης, ενώ φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων και είναι κάτοχος ανωτέρων θεωρητικών Ευρωπαϊκής μουσικής (Αντίστιξη, Αρμονία).

Έχει εργαστεί ως Erasmus placement trainee στα Τμήματα ελληνικής Γλώσσας του Παρισιού, ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Α’ και Δ’ Αθήνας και στο Καστελλόριζο, ενώ διαθέτει εμπειρία σε πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης. Αξίζει να αναφερθεί η εθελοντική προσφορά της στην κοινότητα του Δήμου Μεγίστης στο Καστελλόριζο με τη σύσταση και τη διδασκαλία χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών και παιδικής χορωδίας και η πολιτιστική δράση με πλήθος εκδηλώσεων.

Οι ερευνητικές της δημοσιεύσεις αφορούν τη μουσική εκπαίδευση, τη μουσειακή αγωγή και τη σύνδεση των τεχνών με τη γλώσσα και τα μαθηματικά. Τη φετινή χρονιά εργάζεται ως δασκάλα στο Διδυμότειχο και διδάσκει μουσική προπαιδεία στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, ενώ φοιτά σε ΜΠΣ με τίτλο «Ταυτότητα, Εκπαίδευση & Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό» στο ΕΚΠΑ.

Ο Γεώργιος Γαλανόπουλος: Όταν ήταν μικρός έπαιζε με μπαταρίες, καλώδια, λαμπάκια, ρομποτάκια και αυτοκινητάκια. Κυκλοφορούσε με ένα κατσαβίδι στην τσέπη, έπαιρνε πράγματα που λειτουργούσαν τα ξεβίδωνε για να δεί τι έχουν μέσα. Όταν τα ξαναβίδωνε, του περίσσευαν πάντα βίδες και τα πράγματα για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν λειτουργούσαν.

Από τις ανωτέρω ενδείξεις και με διάστημα εμπιστοσύνης 99%, η επιστήμη απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο είδος μεγαλώνοντας θα ενταχθεί στη συνομοταξία των «μηχανικών». Η επιστήμη επαληθεύθηκε διότι ο μικρός σπούδασε στο ΕΜΠ και έλαβε πτυχίο «Ηλεκτρολόγου Μηχανικού». Το απρόβλεπτο ήταν η περαιτέρω εξέλιξη του μικρού και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Ο μικρός έχει πλέον ωριμάσει αλλά εξακολουθεί να «γηράσκει δ’αεί πολλά διδασκόμενος». Για να κερδίσει τα «προς το ζήν» δημιουργεί συμβολοσειρές δυαδικών ψηφίων. Με πιο απλά λόγια σχεδιάζει και δημιουργεί εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στον ελεύθερό του χρόνο είναι πολύ πιθανό να τον εντοπίσεις στη φύση να περπατά, να ποδηλατεί και να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ζώα, δένδρα και φυτά του δάσους για το ταλέντο του στη μουσική και εσχάτως και στο χιούμορ. Με δεδομένο ότι ουδείς εκ των ανωτέρω έχει εκφρασθεί αρνητικά, το ενδεχόμενο να είναι ατάλαντος δεν δύναται να επιβεβαιωθεί. Για αυτό και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Η Αντωνία Καραμολέγκου κάνει το διδακτορικό της στη Μηχανική Μάθηση. Μαθαίνει, δηλαδή, τις μηχανές να κάνουν κουλ πραγματάκια όπως το να μιλάνε και να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα, μαθαίνει πιλάτες, μαγειρική, χορό, ξένες γλώσσες, fun facts, τα νέα, τα παλιά, τα εύκολα και τα δύσκολα.

Μαθαίνει επίσης και από τα λάθη των φίλων της που ακούνε τις συμβουλές της. Μαθαίνει και να μη βάζει πάνω από 3 μαθαίνει σε μια παράγραφο.

Στον ελεύθερό της χρόνο προσπαθεί να σώσει το περιβάλλον με το Save your Hood. Αυτό που δεν μπορεί να σώσει είναι τα αστεία που λέει με τους Science Reactors.

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Λάζος είναι καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004 και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης από το 2019. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Δ.Α. κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και ιδιαίτερα των επιστημονικών οργάνων, η χρήση έξυπνων κινητών και ανοικτών πλατφορμών στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών και ο σχεδιασμός πρωτότυπων εκπαιδευτικών πειραμάτων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων (www.hasi.gr). Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, κατάλογο επιστημονικών οργάνων του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ και τη μονογραφία «Επιστημονικά όργανα και πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Λίγα λόγια για τους Science Reactors
H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!
•••••• Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
•••••• Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
•••••• Πώς θα «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας;

Η ιδέα ανήκει στην Ελένη Γραμματικοπούλου, 30+ χρόνια ζωής αφιερωμένης με πάθος στην επικοινωνία της επιστήμης – από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις.
To 2014 δημιούργησε τη δική της ομάδα προσκαλώντας νέους και ταλαντούχους επιστήμονες διαφόρων θεματικών κλάδων, που συμμερίστηκαν τον ίδιο στόχο.
Στην αρχή τούς πήρε κάποιο χρόνο να βρουν τον σωστό τους βηματισμό. Απέκτησαν την ονομασία τους (Science Reactors), κατέληξαν στο εργαλείο επικοινωνίας τους με το κοινό (Stand up), στη συνέχεια ανέβασαν τις δικές τους θεατρικές παραστάσεις (Science on stage) και τέλος αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις μικρότερες ηλικίες (Stand up science kids).
Η ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, πολλά από τα ιδρυτικά μέλη απορροφήθηκαν από το brain drain ενώι άλλα ακολούθησαν το δικό τους δρόμο.
Έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μια «τολμηρή» παρουσία σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν σε όλα τα φεστιβάλ γρίφων, οργανώνουν τις δικές τους παρουσιάσεις σε πολιτιστικούς χώρους και θέατρα κερδίζοντας έτσι πολλούς και fanατικούς φίλους. Συνδύασαν την Τέχνη με την Επιστήμη και συνεχίζουν υπηρετώντας πάντα τον ίδιο στόχο: την επικοινωνία της επιστήμης με τρόπο απλό, απολαυστικό και χιουμοριστικό χωρίς όμως το χιούμορ να γίνεται αυτοσκοπός!!!
Το 2017 η ΕΡΤ πρόβαλε το έργο τους στη σειρά Close up, που ήταν και η επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (2021) παρουσία υπήρξε καθοριστική. Με τη διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν ανάμεσα στους 3 finalist της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction).
Το 2024 έκλεισαν την πρώτη τους δεκαετία στον χώρο του επιστημονικού Stand up και συνεχίζουν δυναμικά.