O ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA τιμά με την παρουσία του το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης οδηγώντας μας στα «αχαρτογράφητα» διαστημικά μονοπάτια…
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ – ΞΑΝΘΗ 2025
Νεκτάριος Ταβερναράκης
Ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, βραβευμένος διεθνώς για το σημαντικό του έργο στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος θα μας βοηθήσει στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, της μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης με την ομιλία του: “Ο γρίφος της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών: Μύθοι, αλήθειες, και τι μας διδάσκει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα”.
Γιάννης Ιωαννίδης
Ο καθ. κ Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Association for Computing Machinery υποστηρίζει πως υπάρχουν πολυάριθμοι και πολύπλοκοι γρίφοι γύρω από την ΤΝ οι οποίοι πρέπει να επιλυθούν. Με την ομιλία του: “Τεχνολογικοί, Διεπιστημονικοί, και Ηθικοί Γρίφοι της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης” θα προτείνει τη δική του λύση …
Ιωάννης Εμίρης
Ο Ιωάννης Εμίρης, Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, συμμετέχει στο φεστιβάλ με την ομιλία του: Ο γρίφος της κρυμμένης γεωμετρίας: Λύνοντας εξισώσεις με πολύγωνα και πολύεδρα.
Βασίλης Κατσούρος
Ο Βασίλης Κατσούρος Διευθυντής Ερευνών και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά (ΕΚ Αθηνά) θα μιλήσει για την ΑΙ και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Τι γρίφους άραγε να κρύβουν;
Ανδρέας Λύκος – Πανταζής Χούλης
Το Οστομάχιον, ο αρχαιότερος ελληνικός γρίφος, δίνει αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ δύο μαθηματικών: του Ανδρέα Λύκου, ο οποίος είναι και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και του Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης.
Γιώργος Παυλίδης
O Γιώργος Παυλίδης, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚ ΑΘΗΝΑ και Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου με την ομιλία του «Το χρώμα ως γρίφος» θα αναδείξει πώς, διαχρονικά, η ανθρώπινη όραση και η φυσική του φωτός διαμόρφωσαν τη σύγχρονη κατανόησή μας για το χρώμα.
Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”
To Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» έχει έναν καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Ερευνητές και επιστημονικοί του συνεργάτες συμμετέχουν δυναμικά παρουσιάζοντας καινοτόμες δράσεις που απορρέουν από τα πρωτοπόρα ερευνητικά τους προγράμματα σε τεχνολογίες αιχμής στην Πληροφορική και Επικοινωνία.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Το ΔΠΘ συμμετέχει στο φεστιβάλ πολυθεματικά. Καθηγητές αλλά και φοιτητές θα δώσουν το δικό τους επιστημονικό παρών μέσα από εργαστήρια, παιγνίδια και κατασκευές. Συμμετέχουν: το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τo Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών, το Democritus Industrial Robotics και το Democritus Racing Τeam.
Ιατρική Σχολή ΑΠΘ – Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας
Ο βιολόγος Νίκος Κυριακίδης μας δείχνει τις Α΄ Βοήθειες ΚΑΡΠΑ μέσα από ένα πρωτότυπο δωμάτιο διαφυγής.
Physics Partizani – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η καταξιωμένη ομάδα των Physics Partizani με εμψυχωτή τον καθ. ΑΠΘ κ. Χαρίτωνα Πολάτογλου αναδεικνύει τη μαγεία των φυσικών επιστημών μέσα από πειράματα με απροσδόκητα αποτελέσματα.
Μιχάλης Λάμπρου – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Μιχάλης Λάμπρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, θα παρουσιάσει με τον δικό του ελκυστικό τρόπο πρωτότυπα μαθηματικά θέματα.
Σύνδεση με CERN
O καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς, πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του συμβουλίου του CERN, θα μας ξεναγήσει -σε ζωντανή σύνδεση- στον χώρο του CERN.
UNI SYSTEMS – EU CODE WEEK
Η εταιρεία Uni Systems, στο πλαίσιο της υποστήριξης της στο Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης ως Platinum Χορηγός και της συμμετοχής της στο έργο Code4Europe για την προώθηση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EU Code Week, θα διοργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις προς εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.
ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
Ο φυσικός Βαγγέλης Τσαρούχας, στέλεχος εκπαίδευσης στο ΝΟΗΣΙΣ παρoυσιάζει ένα εργαστήριο γεμάτο μυστήριο.
Πανταζής Χούλης – Μουσείο Γρίφων
O ιδρυτής του Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, μαθηματικός Πανταζής Χούλης συμμετέχει στο φεστιβάλ με σειρά δράσεων αναδεικνύοντας την ιστορία, τη σημασία και τα διάφορα είδη γρίφων.
Μιχάλης Τούλουζας
Ένας από τους δύο Έλληνες χαρισματικούς γριφοποιούς, με καταγωγή από το Καστελλόριζο, συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο φεστιβάλ με τους εντυπωσιακούς του ξύλινους γρίφους – σπαζοκεφαλιές.
Παναγιώτης Καλαντζής
Μια ακόμη συμμετοχή στην έκθεση γρίφων: Οι γρίφοι SIDIKA 64 και 10 του Παναγιώτη Καλαντζή.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Το Χαμόγελο του Παιδιού
Η ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την παρουσία τους στην Ξάνθη – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – στο διάστημα 1-6 Απριλίου 2025 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφώσεων για μικρούς και μεγάλους που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, θα φιλοξενηθούν παράλληλα και άλλες πρωινές δράσεις του Φεστιβάλ.
EternalGadgetry
Ο Μάρκος Σκουλάτος, πειραματικός φυσικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μαγεμένος από την αρχαία ελληνική τεχνολογία θα μας μυήσει στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Ελληνική MENSA
STEAM PROJECTS: “Χρονολόγιο της ανθρώπινης εξέλιξης” (“Timeline of human evolution”) Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την Δέσποινα Κορεντίνη.
STEM Education
Διαδραστικά εκθέματα και απλά, σύνθετα ρομπότ … πολλαπλών χρήσεων θα μας παρουσιάσει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών.
EXAGON-AMKE, Κόμβος Κοινωνικής Καινοτομίας
Mέσα από ένα παιχνίδι στρατηγικής, γνώσεων και εμπειριών η EXAGON μας προ(σ)καλεί να “Ανακαλύψουμε την Ξάνθη”.
Εργαστήρι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης “Λάμπα”
Δυο νότες βρέθηκαν μαζί, στης ΦανταΣίας το νησί; Ω, τι περιπέτεια είναι αυτή! Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να συμβεί;
“Φιλαναγνωσία” Εργαστήρι δημιουργικής γραφής
Βρες τον ποιητή που πιθανόν να κρύβεις μέσα σου. Μία Performance που στόχο έχει να βάλει τα παιδιά να σκεφτούν μέσα από ένα παιχνίδι μυστηρίου. Το μεγάλο μυστήριο της ποίησης.
ΠΣΦΞ “Η ΓΕΦΥΡΑ” – Ομάδα Στρατηγικής & Φαντασίας
Είδος δράσης: Διαδραστική έκθεση, Εργαστήριο / workshop, Πεδίο δράσης: Γρίφοι / κατασκευές.
Παναγιώτης Λάζος
Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα; Πώς δημιουργούνται τα χρώματα στην οθόνη ενός κινητού; Μήπως δεν βλέπω χρώματα στα άκρα του οπτικού μου πεδίου; Στις ερωτήσεις αυτής θα απαντήσει με τον δικό του χαρισματικό τρόπο ο καθηγητής Παναγιώτης Λάζος.
Laboratorium
To πρότυπο εργαστήριο διάδοσης Φυσικών Επιστημών Laboratorium παρουσιάζει μια βιωματική προσέγγιση του περιβάλλοντος
1ο ΓΕΛ Ξάνθης – Ομάδα Thrax
Ταξιδέψτε με τους Thrax στον “μικρόκοσμο” της Formula 1!
Όμιλος Γρίφων – 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης
Τι είναι ένα escape box; Μα ένας (χειροπιαστός) συνδυασμός επίλυσης γρίφων και παιχνιδιού με επίπεδα δυσκολίας που ποικίλουν.
3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Let’s escape – Ένα ενδιαφέρον κυνήγι θησαυρού από μαθητές του σχολείου.
4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Διαδραστική έκθεση, Επίδειξη πειραμάτων
Xanthi TechLab
Getting what you want! – διαπραγμάτευση και σύγκρουση
Χριστίνα – Ανθή Χαρισίδου
Eκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδέουν την μουσική με τα μαθηματικά από την εκπαιδευτικό Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου.
Ελισσώ Ασημακοπούλου
Τα δωμάτιο απόδρασης πάντα γοητεύουν Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μήπως το πρόβλημα δεν είναι στα Μαθηματικά, αλλά στον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο;
Science Reactors
Πώς η επιστήμη γίνεται ελκυστική και κατανοητή; Την απάντηση δίνουν οι Science Reactors με τις παραστάσεις τους Stand up Science kids και Stand up Science. Μια ομάδα επιστημόνων με ξεχωριστή εμπειρία στον τρόπο της επικοινωνίας της επιστήμης.
Antuan – the Magician
Ο Αntuan, ο ταχύτερος Έλληνας λύτης του κύβου του Rubik, στην έναρξη του φεστιβάλ θα μας ταξιδέψει στον φανταστικό χώρο της μαγείας!!
Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»
Γέφυρες Επιστήμης
«EcosySTEM / Γέφυρες Επιστήμης» • προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ
Σχήμα Πλατάνου
Παραδοσιακή μουσική βόρειας Ελλάδας – και όχι μόνο…