ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Η ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την παρουσία τους στην Ξάνθη στο διάστημα 1-6 Απριλίου 2025 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφώσεων για μικρούς και μεγάλους που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, θα φιλοξενηθούν παράλληλα και άλλες πρωινές δράσεις του Φεστιβάλ.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από “Το Χαμόγελο του Παιδιού “
Περιγραφή: Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, ενισχύοντας την κριτική σκέψη και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ο ψηφιακός και ο πραγματικός κόσμος έχουν ισοδύναμη θέση στο πρόγραμμα. Από δραστηριότητες – γρίφους που προσκαλούν τα παιδιά να συνεργαστούν, να ανακαλύψουν και να σκεφτούν κριτικά γύρω από θέματα του ψηφιακού κόσμου, όπως είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους, σε δραστηριότητες δημιουργίας με χειροπιαστά υλικά και δράσης στον πραγματικό κόσμο, τα παιδιά ενθαρρύνονται να διατηρούν μια ισορροπημένη και δημιουργική σχέση ανάμεσα στην ψηφιακή και πραγματική ζωή, αξιοποιώντας στοιχεία του πραγματικού κόσμου στον ψηφιακό και αντίστροφα.
Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα βασίζεται στη διερευνητική μάθηση, τη συνεργασία σε ομάδες, το παιχνίδι, καθώς επίσης τη δημιουργία με χρήση εργαλείων από τον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού“ και του Εργαστηρίου Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρασκευή, Σάββατο (12:00-14:00) Κυριακή (10:00-12:00) – Δ’ Δημοτικού – Β’ Γυμνασίου
• Βιολογία: Από τα κύτταρα μέχρι το DNA (Το δέντρο της ζωής, γενετικά ρολόγια – σε υπολογιστές)
Μέσα από μια σειρά διαδραστικών πειραμάτων και παρατηρήσεων, οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της επιστήμης μέσα από μια εξελικτική προσέγγιση που ξεκινά από τις βασικές αισθήσεις και φτάνει ως τη μοριακή βιολογία.
Παρασκευή και Σάββατο (10:00-12:00) – Λύκειο

Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας – Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).
Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2004). Στη συνέχεια με υποτροφία του οικείου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου στον Τομέα της Ιολογίας.
Αφού πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σε φλεγμονώδη και ιογενή νοσήματα, ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος κρατικών Υποτροφιών, διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ. (2016). Από το 2021 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής του Δ.Π.Θ.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (1-3/4)
«Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο τηλ. 11040 και στο email odysseas@hamogelo.gr
Δύο δράσεις από το ΕΚ ΑΘΗΝΑ
Τρίτη 1/4 (08:45-13:45)
• «Vitalia: Η Περιπέτεια της Υγιεινής Ζωής – Παίξε, Μάθε, Ζήσε Καλύτερα!»
Περιγραφή: Μπες σε έναν συναρπαστικό κόσμο παιχνιδιού όπου ο υγιεινός τρόπος ζωής γίνεται διασκέδαση! Το παιχνίδι Vitalia είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για κινητά που βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν συνήθειες υγειινού τρόπου ζωής μέσω διαδραστικών προκλήσεων, επαυξημένης πραγματικότητας και παιγνιοποίησης. Με παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη σωστή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, οι μικροί παίκτες μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους παίζοντας! Εσύ είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις το μονοπάτι προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;
Για παιδιά Δημοτικού, συνοδευόμενα από δασκάλους τους.
Τετάρτη 2/4 (08:45-13:45)
«App Inventor: Γίνε Δημιουργός στον Ψηφιακό Κόσμο!»
Περιγραφή: Φαντάσου να μπορούσες να φτιάξεις τη δική σου εφαρμογή για κινητά! Το πρόγραμμα App Inventor δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να γίνουν προγραμματιστές, δημιουργώντας τις δικές τους εφαρμογές με έναν διαδραστικό και εύκολο τρόπο. Μέσα από πρακτικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν δεξιότητες λογικής, επίλυσης προβλημάτων και καινοτομίας. Είτε θέλεις να φτιάξεις ένα παιχνίδι, ένα εργαλείο υποστήριξης της υγείας σου ή μια εφαρμογή που θα βοηθήσει την κοινότητά σου, το App Inventor σου δίνει τα εργαλεία να το κάνεις πραγματικότητα!
Για παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου

Ο Δρ. Παυλίδης είναι κάτοχος διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (1995, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ) και διδακτορικού διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (2005, Πολυτεχνική Σχολή, ΔΠΘ). Η έρευνά του κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής εστίαζε στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ειδικότερα στη βέλτιστη τμηματοποίηση και συμπίεση εικόνων μεικτών εγγράφων, για την οποία έλαβε το βραβείο Ericsson Award of Excellence in Telecommunications. Έχει ασχοληθεί με πληρώρα έργων έρευνας και ανάπτυξης, εκπαίδευση, προγράμματα διά βίου μάθησης, δραστηριότητες μηχανοργάνωσης για το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία, καθώς και με έργα πολυμέσων σε επαγγελματικό επίπεδο. Από το 2002 εντάχθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά όπου σήμερα έχει τη θέση του “Διευθυντή Ερευνών” (Ερευνητής Α’).
Έχει διατελέσει επικεφαλής του Τμήματος Πολυμέσων και επικεφαλής έρευνας στο Κέντρο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικού Αποθέματος – Κλεψύδρα. Έχει έντονη συμμετοχή σε έργα έρευνας και ανάπτυξης, εθνικά και ευρωπαϊκά, και την ευκαιρία να εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και καινοτομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τυπικών μονοθεματικών αντικειμένων μηχανικής και πληροφορικής αλλά κυρίως σε διαθεματικά αντικείμενα σε ευρέως διεπιστημονικές ομάδες (ιστορία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, μουσειολογία, αρχαιομετρία, μηχανική μάθηση, πληροφορική, εικονική πραγματικότητα, κοκ).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται σε τεχνολογίες ψηφιακής εικόνας και πολυμέσων, εφαρμογές ανάλυσης και ανάκτησης βάσει περιεχομένου, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, έξυπνα αλληλεπιδραστικά περιβάλλοντα, πολυ-αισθητηριακά περιβάλλοντα και διάχυτη ευφυία, ψηφιοποίηση και ανακατασκευή πολιτιστικής κληρονομιάς σε δύο και τρεις διαστάσεις, ειδικές εφαρμογές πληροφορικής για την ανασκαφή, εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές.
Έχει διατελέσει μέλος σε πληθώρα επιστημονικών, τεχνικών και διαχειριστικών επιτροπών και είναι δημιουργός και Επιμελητής Έκδοσης (editor-in-chief) για το διεθνές περιοδικό International Journal on Computational Methods in Heritage Science. Έχει υπηρετήσει ως αξιολογητής έργων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και κριτής ερευνητικών προτάσεων. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ερευνητών του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, senior member IEEE, μέλος του CAA και μέλος του ΔΣ του CAA-Gr.

Ο Δημήτρης Αραμπατζάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Μηχανικού από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ και από το 2003 εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ο δρ. Βασίλειος Σεβετλίδης έχει χαράξει μία ακαδημαϊκή πορεία διεπιστημονικού χαρακτήρα και διακρίσεων. Ως προπτυχιακός φοιτητής ακολούθησε τον κλάδο του Μηχανικού Πληροφορικής, μέσα από τον οποίο διδάχτηκε τις έννοιες της Θεωρίας της Πληροφορίας, των Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων, της Ψηφιακής Ανάλυσης Εικόνας, και της Μηχανικής Λογισμικού. Λίγο προτού αποφοιτήσει, ξεκίνησε την συνεργασία του με τον δρ. Γεώργιο Παυλίδη στο Κέντρο ́Ερευνας και Καινοτομίας Αθηνά, ως εξωτερικός συνεργάτης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας ήρθε σε επαφή με αναδυόμενες τεχνολογίες που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά. Αυτή η εμπειρία τον ώθησε, αργότερα, να επιδιώξει την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με θέμα τις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες. Σημειώστε πως στις προπτυχιακές και στις μεταπτυχιακές σπουδές του αποφοίτησε πρώτος με βάση τη βαθμολογική κατάταξη.
Τον Σεπτέμβρη του 2024 υπερασπίστηκε επιτυχώς την Διδακτορική του Διατριβή και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης με εστίαση στη μάθηση από θετικά και μη σημασμένα δεδομένα (Positive and Unlabeled Learning). Σήμερα, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά εκπονεί την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημία Θράκης (ΔΠΘ), υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αντόνιου Γαστεράτου.
• Επιπλέον επαναλήψεις της δράσης «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη (8:45-10:15) (10:30-12:00) (12:00-13:45) Δ’ Δημοτικού – Β’ Γυμνασίου



ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
Τρίτη 1/4 (17:30-19:30)
• Επιμορφωτική Δράση για ενήλικες από το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου», με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»
Περιγραφή: Η ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επ’ ευκαιρία της παρουσίας της στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνει το εν λόγω επιμορφωτικό εργαστήριο και προσκαλεί για συμμετοχή όλους τους ενδιαφερόμενους ενήλικες (εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, φοιτητές/ριες, επαγγελματίες). Θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο, αναδεικνύοντας δυσκολίες όπως ο εκφοβισμός και η βία μέσα από πραγματικά περιστατικά. Το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα προσφέρει συμβουλές για το πώς να απαντήσουμε σε δύσκολες ερωτήσεις και να θέτουμε ασφαλή όρια στα παιδιά.
Πέμπτη 3/4 (17:30-19:30)
• Επιμορφωτική Δράση για γονείς/κηδεμόνες από το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου», με θέμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»
Περιγραφή: Η ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επ’ ευκαιρία της παρουσίας της στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνει την εν λόγω διαδραστική παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης και προσκαλεί για συμμετοχή όλους τους ενδιαφερόμενους ενήλικες (εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, φοιτητές/ριες, επαγγελματίες). Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δία Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Πανεπιστημίου της Κρήτης εστιάζοντας στην παιδαγωγική αξιοποίηση των προηγμένων μαθησιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνή χώρο.

Η Δώρα Θανοπούλου είναι συντονίστρια προγραμμάτων και διαχειρίστρια έργων με εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συντονίζει την Ακαδημία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Academy, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τις κοινωνικές και ψηφιακές δεξιότητες μικρών και μεγάλων.
Παράλληλα, διαχειρίζεται το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», που φέρνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πρωτότυπες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τα παιδιά, στο παρόν και στο μέλλον τους.
Στο παρελθόν, συνίδρυσε τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Λόγου Παίγνιον – Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο» και συνεργάστηκε με τον Οργανισμό World Robot Olympiad Hellas, συμβάλλοντας στη διάχυση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα. Έχει εκπροσωπήσει τους οργανισμούς της σε συνέδρια όπως το TEDxAUEB και το Salzburg Global Forum, προωθώντας τη συνεργασία και την ενδυνάμωση μέσω της εκπαίδευσης. Πιστεύει βαθιά στη δύναμη της εκπαίδευσης να αλλάξει τον κόσμο και να ενδυναμώνει άτομα και κοινότητες.

Η Αλεξάνδρα Ψωμαθιανού είναι ψυχολόγος και εργάζεται στο τμήμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2022. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο «Στρατηγικές Αντιμετώπισης Παιδικής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής.
Έχει κλινική εμπειρία ολοκληρώνοντας πρακτική άσκηση στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» και στο Καραμανδάνειο της Πάτρας. Έχει εκπαιδευτεί σε θεραπείες μέσω Τεχνών από το Ινστιτούτο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και σε εργαλεία όπως Messy & Clay Play, παιδικού ιχνογραφήματος και παιγνιοθεραπείας. Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές μονάδες με θεματικές αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού και με θέματα παιδικής προστασίας εστιάζοντας στο τρίπτυχο της πρόληψης, παρέμβασης και θεραπείας.
Παράλληλα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα γονεϊκότητας, οριοθέτησης και διαχείρισης κρίσεων. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Πρόληψη σε θέματα βίας-Παιδική Προστασία/Ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και οικογένειες/Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα /Παρέμβαση σε κρίση
Πρακτική Άσκηση για Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας: Ιούνιος 2023-Αύγουστος 2023: Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων σε θέματα εφηβείας/ Συμβουλευτική Υποστήριξη Εφήβων/ Διενέργεια ψυχομετρικών εργαλείων σε νοσηλευόμενα παιδιά στην Παιδοψυχιατρική Κλινική
Oliver Family House: Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων σε θέματα εφηβείας/ Συμβουλευτική Υποστήριξη Εφήβων/ Διενέργεια ψυχομετρικών εργαλείων σε νοσηλευόμενα παιδιά στην Παιδοψυχιατρική Κλινική
Πρακτική Άσκηση στο Οικοτροφείο «Ιπποκράτης Ι» ως μέρος της εκπαίδευσης «Art as Therapy”: Εφαρμογή της θεραπείας μέσω τέχνης σε ενήλικες πάσχοντες χρόνιας ψυχικής νόσου.


Παρασκευή 4/4 (14:00 – 18:00) Σάββατο 5/4 και Κυριακή 6/4 (10:00 – 18:00)
και καθημερινά στις ημέρες πριν το Φεστιβάλ 1-3/4 (17:30 – 19:30)
Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για παιδιά 0-18 ετών, στις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Βασικός στόχος είναι η δωρεάν παροχή προληπτικών ιατρικών και οδοντιατρικών εξετάσεων σε μαθητές και μαθήτριες. Στη δράση συμμετέχουν οι τοπικοί ιατρικοί και οδοντιατρικοί σύλλογοι και εθελοντικά γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Σε κάθε εξεταζόμενο δίνεται Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.
- Κρατήσεις ραντεβού για τις εξετάσεις: Για ραντεβού τόσο των σχολικών μονάδων, όσο και των οικογενειών με τα παιδιά τους, μπορείτε να επικοινωνείτε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (Τηλέφωνο: +30 210 3306140 | E-mail: ippokratis@hamogelo.gr | Αγγελική Αβράμη). Επιπλέον, θα γίνονται δεκτές –στο μέτρο του δυνατού- οικογένειες με παιδιά χωρίς ραντεβού, τηρώντας ωστόσο σειρά προτεραιότητας.
- Απαραίτητα έγγραφα για συμμετοχή: Οι μαθητές και μαθήτριες, που θα συμμετάσχουν στις δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις, χρειάζεται να έχουν μαζί τους συμπληρωμένο και υπογραμμένο Έντυπο Γονικής Συγκατάθεσης, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί επί τόπου από τον γονέα/κηδεμόνα ή να έχει συμπληρωθεί εκ των προτέρων και να το έχει μαζί του υπογεγραμμένο το παιδί (στη δεύτερη περίπτωση παρακαλώ επικοινωνήστε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω ηλ. ταχυδρομείου στο ippokratis@hamogelo.gr για να σας σταλεί το Έντυπο).




Λίγα λόγια για τον «ΟΔΥΣΣΕΑ»:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα καινοτομίας, με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και με όλους τους προβληματισμούς που τους απασχολούν όπως η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, το cyber bullying, ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση, και πολλά άλλα διαθέτει τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
Υπό τη σκέπη του θεματικού τρίπτυχου «Τεχνολογία – Ασφάλεια – Δημιουργικότητα», οι δράσεις που φιλοξενούνται στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», προσεγγίζουν ολιστικά την εκπαιδευτική κοινότητα και επιμερίζονται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Αφενός στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων σχετικά με σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, κι αφετέρου στην ανάπτυξη από τα παιδιά δεξιοτήτων ζωής και ψηφιακών δεξιοτήτων, που θα τους επιτρέψουν να προστατεύονται αλλά και να δρουν ως ενεργοί πολίτες, ικανοί να συμβιώνουν ειρηνικά και δημιουργικά στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κινητή μονάδα του Χαμόγελου έχει ως λειτουργικό σκοπό:
• Την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας (καλή και κακή χρήση internet), καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς το όφελος των ίδιων αλλά και του συνόλου
• Την παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού μας σε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
• Επιπλέον, η νέα κινητή μονάδα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη, καθώς θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (δορυφορικό internet, θέσεις εργασίας)
• Την εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού
• Την πραγματοποίηση αιμοδοσίας
Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την Αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.