Πανταζής Χούλης – Μουσείο Γρίφων

Λύνω – παίζω κατασκευάζω γρίφους

Ο διεθνώς γνωστός Έλληνας γριφολόγος και μαθηματικός Πανταζής Χούλης, ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης (Καστελλόριζο) μαζί με δύο από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες γριφολόγους Μιχάλη Τούλουζα και Παναγιώτη Καλατζή θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έκθεση, εργαστήρια  και διαγωνισμούς γρίφων.
Στόχος τους να αναδείξουν ότι μέσα από την τρισδιάστατη διάδραση  των γρίφων, η γνώση μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά, ελκυστικά, καταnονητά και διασκεδαστικά προσεγγίζοντας έτσι τον βέλτιστο τρόπο εκπαίδευσης ενώ παράλληλα οξύνουν πλείστες όσες ανθρώπινες δεξιότητες.


Πανταζής Χούλης – Μουσείο Γρίφων

O ιδρυτής του Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, μαθηματικός Πανταζής Χούλης συμμετέχει στο φεστιβάλ με σειρά δράσεων αναδεικνύοντας την ιστορία, τη σημασία και τα διάφορα είδη γρίφων.

A. Παρουσίαση των γρίφων μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, εντυπωσιακές κατασκευές και πολλές … προκλήσεις!

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γρίφων, ο Πανταζής Χούλης με τους συνεργάτες του και τους προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους γριφολόγους / γριφοποιούς θα παρουσιάσουν ακόμα πιο εντυπωσιακές ξεναγήσεις μέσω εκθέσεων, παρουσιάσεων και άλλων δρώμενων.
Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με νέους γρίφους που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, όπως τη Μέδουσα, τον Καραγκιόζη-γρίφο, το Γριφοπούλι, τα Πανταζάρια, τον κύβο με τις Μπούκλες, το Πλάτωνος Σπήλαιο, το Δωδέκαθλο, τις νέες εκδόσεις του Οστομάχιου, και άλλα.
Κάποιοι από αυτούς τους γρίφους, όπως η Μέδουσα και το Οστομάχιον, παρουσιάζονται σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, ώστε να φαίνονται πιο εντυπωσιακοί και ελκυστικοί για μικρούς και μεγάλους προ(σ) καλώντας τους για επίλυση . Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και μια σύνδεση με τη μυθολογία και τις επιστήμες της αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας έμπνευση για ακόμα νέες δημιουργίες. Τέλος, η σύνδεση της Μέδουσας με την αρχαία Μεγίστη (μέσω του Αισχύλου και του Στράβωνα) παραπέμπει στη συμπλήρωση των τελευταίων κομματιών σε ένα παζλ. 

B. Ομιλία με τον γενικό τίτλο “ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ ΟΣΤΟΜΑΧΙΟΝ”

«Από τον γρίφο στο μυθιστόρημα»Ανδρέας Λύκος, Μαθηματικός, Συγγραφέας
O Ανδρέας Λύκος θα μιλήσει για το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη (που περιέχει την πραγματεία Οστομάχιον) και θα αναφερθεί εκτενώς για τον τρόπο που το μυθιστόρημά του ενσωμάτωσε τον γρίφο αυτό στην πλοκή.

«Από τον γρίφο στη νέα πραγματικότητα»Πανταζής Χούλης, Μαθηματικός
Σύμφωνα με την κλασική του έκδοση, το Οστομάχιον έχει 536 τρόπους επανατοποθέτησης στο τετράγωνο πλαίσιο του. Μήπως όμως έγιναν κάποια λάθη, που αν τα διορθώναμε (πάντα βάσει των αρχαίων κειμένων) τότε οι τρόποι επανατοποθέτησης θα αυξάνονταν γεωμετρικά με… «αρχιμήδειο» τρόπο; Η συνέχεια στην παρουσίαση…!

Γ. Θράκειος Aινιγμάτων Aγών

Γίνε ο «άρχοντας» των γρίφων μέσα από 3 διαδοχικές δοκιμασίες.
Πλούσια και έξυπνα δώρα περιμένουν τους  νικητές.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Πανταζής Χούλης (μαθηματικός, Μουσείο Γρίφων Μεγίστης) και ο Κωνσταντίνος Λάττας (μαθηματικός, Εκπαιδευτήρια Εκπαιδευτική Αναγέννηση) θα πραγματοποιήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό γρίφων. Γίνε λοιπόν ο «άρχοντας» των γρίφων μέσα από τρεις διαδοχικές δοκιμασίες/γύρους.

  • 1ος Γύρος: Ποιος θα ξεπεράσει τις Πιθανότητες και την Στατιστική στον πρώτο γύρο ταχύτητας του ζωικού βασιλείου; 
  • 2ος Γύρος: Άραγε, όσοι προκρίθηκαν στον 1ο Γύρο, θα επιβιώσουν στον σκληρό αγώνα Πρόσθεσης, Πολλαπλασιασμού και Βαρύτητας;  
  • 3ος Γύρος (τελικός): Εδώ, μόνο οι πραγματικά γενναίοι θα καταφέρουν να νικήσουν ένα μυθικό τέρας της αρχαιότητας…

Πλούσια, δημιουργικά, και έξυπνα δώρα περιμένουν τους νικητές.
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιοτης Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική.

Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party).

Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών. Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία.» Πρόσφατα ίδρυσε το  πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Κωνσταντίνος Λάττας

Ο Κωνσταντίνος Λάττας είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Διδάσκει Μαθηματικά και Πληροφορική στη μέση εκπαίδευση από το 1997. Από το 2009 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου». Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου Μαθηματικών των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού υπό την επίβλεψη του εκδοτικού οίκου του Ιδρύματος Ευγενίδου Έχει συγγράψει εγχειρίδια Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου καθώς και για την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ΄ Λυκείου.

Έχει παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις σε Μαθηματικά συνέδρια και περιοδικά με θέμα τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, τη Διαθεματική Προσέγγιση των Μαθηματικών και την Ανάπτυξη της Θετικής Στάσης των Μαθητών απέναντι στα Μαθηματικά. Συμμετείχε στην οργανωτική και συντακτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού Μαθηματικών «Πυθαγόρας» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019.

Τέλος από το 2017 είναι ο υπεύθυνος του διαγωνισμού Γρίφων Μαθηματικών και Λογικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Μουσείο Γρίφων
Στο Μουσείο Γρίφων υπάρχουν 5000 γρίφοι και πρωτότυπα, βασισμένοι σε εντυπωσιακούς μηχανισμούς, ιστορία χιλιετηρίδων, δημιουργικές ιδέες, κι αποτελούν έναν παγκοσμίως καινοτόμο πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους!

Στο Μουσείο Γρίφων τονίζεται πως η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη επίδραση στους γρίφους παγκοσμίως, λόγω του αρχαίου αινίγματος της Σφίγγας, του αρχαιότερου μηχανικού γρίφου που είναι το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, και της συνεχούς χρήσης αρχαίων ονομάτων όπως Λαβύρινθος, Κουτί της Πανδώρας, και Γόρδιος Δεσμός για να περιγράψουν σύγχρονους γρίφους

Αν θέλετε να δείτε μερικές όμορφες φωτογραφίες του νησιού, παρακαλούμε επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο.