Ανδρέας Λύκος – Πανταζής Χούλης

Ο Ανδρέας Λύκος  και ο Πανταζής Χούλης  με δύο διαφορετικές ομιλίες αναφέρονται στον αρχαιότερο ελληνικό γρίφο, το Οστομάχιον.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΣ • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

«Από τον γρίφο στο μυθιστόρημα»

Οι γρίφοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη πολλών συναρπαστικών μυθιστορημάτων, από τα αριστουργήματα της Άγκαθα Κρίστι μέχρι τα σύγχρονα θρίλερ μυστηρίου. Στην ομιλία αυτή, θα εξερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς αξιοποίησαν γρίφους για να δομήσουν την πλοκή, να προκαλέσουν το μυαλό του αναγνώστη και να δημιουργήσουν ανατροπές.

Στη συνέχεια, θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, στο Οστομάχιον του Αρχιμήδη, έναν από τους αρχαιότερους γρίφους, και θα ανακαλύψουμε τον τρόπο που ο ομιλητής τον αξιοποίησε στο μυθιστόρημά του Ματωμένο Χειρόγραφο. Πώς, άραγε, ένας γρίφος μπορεί να γίνει η καρδιά μιας αφηγηματικής περιπέτειας γεμάτης μυστήριο, ίντριγκα και ανατροπές;

Μια ομιλία για όσους αγαπούν τη λογοτεχνία, τα αινίγματα και τη μαγεία της σκέψης!


ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΟΥΛΗΣ • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ – ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

«Από τον γρίφο στη νέα πραγματικότητα»

Σύμφωνα με την κλασική του έκδοση, το Οστομάχιον έχει 536 τρόπους επανατοποθέτησης στο τετράγωνο πλαίσιο του. Μήπως όμως έγιναν κάποια λάθη, που αν τα διορθώναμε (πάντα βάσει των αρχαίων κειμένων) τότε οι τρόποι επανατοποθέτησης θα αυξάνονταν γεωμετρικά με… «αρχιμήδειο» τρόπο; Η συνέχεια στην παρουσίαση …!

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική. Εργάζεται στο 3ο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Κομοτηνής. Κάθε χρόνο συντονίζει σχολικά πολιτιστικά προγράμματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο την αναζήτηση της συνάφειας των μαθηματικών με τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την ιστορία. Σχετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.

Έχει γράψει τη νουβέλα Αναμνήσεις Συμμετρίας, τα αστυνομικά μυθιστορήματα Το πιστόλι του Νεύτωνα και Ματωμένο χειρόγραφο, καθώς και μια σειρά διηγημάτων που περιέχονται στο βιβλίο Ιστορίες στο π και φ. Το διήγημά του Αριθμητικές φιλοδοξίες περιέχεται στον συλλογικό τόμο Μάνη νουάρ.

Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και της ομάδας Θαλής + Φίλοι που στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην επιστήμη και σε διάφορες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιοτης Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική.

Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party).

Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών. Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία.» Πρόσφατα ίδρυσε το  πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.