Τεχνολογικοί, Διεπιστημονικοί, και Ηθικοί Γρίφοι της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα η Πληροφορική αποτελούν σήμερα τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζονται όλες σχεδόν οι επιστήμες, οι βιομηχανίες, και οι κοινωνικές δραστηριότητες. Περίτρανο πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα περσινά βραβεία Νόμπελ στη Φυσική και τη Χημεία, τα οποία αναγνώρισαν είτε αυτά καθ’ εαυτά αμιγώς τεχνολογικά επιτεύγματα είτε επιστημονικές κατακτήσεις που θα ήταν αδύνατες χωρίς τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Πληροφορικής. Υπάρχουν πολυάριθμοι και πολύπλοκοι γρίφοι, όμως, γύρω από την ΤΝ οι οποίοι πρέπει να επιλυθούν ώστε, όπως υπόσχεται, αυτή να αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση στη ζωή και το περιβάλλον όλων των ανθρώπων, με ασφάλεια, δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, και οικουμενικότητα.
Οι τεχνολογικοί γρίφοι είναι τεράστιοι, καθώς συνεχώς αλλάζει το υπολογιστικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες ΤΝ. Παράλληλα, η διεπιστημονική συζήτηση θέτει πρωτοφανείς νέους γρίφους και ανοίγει πρωτοφανείς νέες κατευθύνσεις σε κάθε είδους ερευνητική δραστηριότητα σε όλες τις επιστήμες. Τέλος, αν και προφανείς και κατά κάποιο τρόπο θα έπρεπε να αποτελούν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, οι ηθικοί γρίφοι συχνά διαλανθάνουν της προσοχής των επιστημόνων και των πολιτικών παρότι τα υποσχόμενα τεχνολογικά, επιστημονικά, οικονομικά, και κοινωνικά επιτεύγματα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων ανθρώπων.
Παράλληλα με τους γρίφους, όμως, ανάλογου μεγέθους είναι και οι ευκαιρίες επίλυσής τους, που όταν επιτευχθούν, υπόσχονται να οδηγήσουν σε νέες σφαίρες γνώσης υπηρετώντας την ευημερία όλων. Στην ομιλία αυτή, θα ψηλαφίσουμε το παρόν και το μέλλον της επιστήμης, της βιομηχανίας, και της κοινωνίας, όπως αυτά δείχνουν να διαμορφώνονται από τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής, μέσω κάποιων ενδεικτικών παραδειγμάτων σχετικών γρίφων και ευκαιριών επίλυσής τους.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος της Association of Computing Machinery (ACM).
Επίσης, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" του οποίου διατέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής για 10 χρόνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν Βάσεις Δεδομένων και Πληροφοριακά Συστήματα, Επιστήμη δεδομένων, Αναλυτική Δεδομένων και Κειμένων, Κλιμακώσιμη Επεξεργασία Δεδομένων, Υποδομές Δεδομένων και Ψηφιακά Αποθετήρια, και Εξατομίκευση και Συστήματα Συστάσεων, καθώς και Ψηφιακή Αφήγηση, θέματα για τα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 170 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια, ενώ κατέχει και τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το έργο του συχνά εμπνέεται από και εφαρμόζεται σε προβλήματα διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων που ανακύπτουν σε βιομηχανικά περιβάλλοντα ή στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων όπως οι Επιστήμες Ζωής, οι Φυσικές Επιστήμες, οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και οι Τέχνες. Είναι συντονιστής ή εταίρος σε δεκάδες ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των έργων CHESS και EMOTIVE, σχετικών με διαδραστικές εμπειρίες αφήγησης για επισκέψεις σε μουσεία, του έργου WHOLODANCE, το οποίο αφορά στην εκμάθηση ενσώματης διάδρασης για την εκπαίδευση του χορού, και του έργου ARIA, σχετικού με συμμετοχικές εμπειρίες για την επαύξηση της πρόσληψης της μουσικής από νέες ομάδες ακροατών.