EternalGadgetry

Ο Μάρκος Σκουλάτος, πειραματικός φυσικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου θα μας οδηγήσει  στην κατασκευή  του μηχανισμού των Αντικυθήρων με κύριο εργαλείο τα γρανάζια. Μαζί του και η Χρυσάνθη Σαλιαγκοπουλου, μοριακή βιολόγος, που μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό για την αρχαία τεχνολογία.

Στα χνάρια του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Διαδραστικό εργαστήριο κατασκευής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα γρανάζια βρίσκονται παντού στην καθημερινότητά μας: στο αυτοκίνητο, στο ποδήλατο, σε παιχνίδια, ρολόγια, μοτέρ, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα και στη φύση. Στον υπολογιστή μας, αν κάτι ρυθμίζεται, συνήθως απεικονίζεται με γρανάζια. Ο αρχαιότερος υπολογιστής, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι μια συστοιχία γραναζιών.

Αυτό που κυρίως ξέρουμε για τα γρανάζια, είναι ότι μεταφέρουν κίνηση και ενέργεια σε μηχανικές εφαρμογές. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να κάνουμε μαθηματικά, φυσική, αστρονομία και γεωμετρία με τα γρανάζια;

Στο πρώτο σκέλος αυτής της διαδραστικής δραστηριότητας θα δούμε και θα κατασκευάσουμε μόνοι μας διάφορα «εργαλεία» με βάση τα γρανάζια προχωρώντας από το απλό στο σύνθετο. Θα περπατήσουμε στα χνάρια του κατασκευαστή του μηχανισμού των Αντικυθήρων, με σκοπό την εξοικείωση με μηχανική, μαθηματικά και προγραμματισμό, μέσω ενός νέου και πρωτότυπου εκπαιδευτικού παιχνιδιού, εμπνευσμένου από την αρχαία τεχνολογία, για σύγχρονους μαθητές και φοιτητές. Στο δεύτερο κομμάτι, θα δοθούν vouchers της εφαρμογής μας για κινητό και θα εξηγηθούν άγνωστες πτυχές αρχαίας αστρονομίας για μια πληρέστερη κατανόηση του μηχανισμού.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα χωριζόμαστε σε μικρότερες υπο-ομάδες για καλύτερη αφομοίωση του υλικού, με σκοπό να εξοικειωθούμε με την αρχαία τεχνολογία.

Ο Δρ. Μάρκος Σκουλάτος είναι πειραματικός φυσικός, στον τομέα του κβαντικού μαγνητισμού. Έκανε το διδακτορικό του με υποτροφία του πανεπιστημίου του Liverpool, στη φυσική στερεάς κατάστασης. Ο επιμέρους κλάδος με τον οποίο ασχολείται είναι η έρευνα σε νέες μαγνητικές δομές και καταστάσεις.

Έχει εργαστεί στα ερευνητικά κέντρα Helmholtz Zentrum Berlin και Paul Scherrer Institut της Ελβετίας με υποτροφία Marie Curie. Από το 2014 εργάζεται στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υλοποιεί τις ιδέες του σε πειραματικές διατάξεις με δέσμες νετρονίων και ακτίνων-X σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Αμερική. Έχει δώσει πάνω από 50 ομιλίες σχετικά με την έρευνά του σε μαγνητικά υλικά και έχει 40 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Γοητευμένος από τις φυσικές επιστήμες, τα πειράματα και τη γεωμετρία, από τα παιδικά του ακόμα χρόνια, ανέλαβε την πρόκληση να ανακατασκευάσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Παραμένοντας πιστός στο αυθεντικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει την αρχαία σοφία και τεχνογνωσία, θέλησε επιπλέον να εκθέσει τη συνολική ομορφιά του Μηχανισμού με σημερινά δεδομένα.

Κατά την άποψή του, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μία αιώνια πολιτισμική παρακαταθήκη, καθώς παράλληλα και ένα έξυπνο εκπαιδευτικό εργαλείο. Ελπίζει αυτό να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας καθώς και να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά μας να αποκτήσουν εφαρμοσμένες γνώσεις που πηγάζουν από την πιο εντυπωσιακή τεχνολογία της αρχαιότητας.

Η Χρυσάνθη είναι βιολόγος, φύσει και θέσει διερευνητική.

Συμπαθεί όλα τα κύτταρα, λίγο περισσότερο όσα "στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν", εντελώς εκτεθειμένα στην ανθρώπινη βλακεία.

Ελπίζει πως η καλοσύνη και η ευγένεια, η επιστημονική πιπέτα και η ανάληψη ευθύνης θα σώσουν τον κόσμο πριν το ΑΙ και το ChatGpt, θα διώξουν τους ροζ ελέφαντες από το δωμάτιο, ώστε να μην αναρωτιόμαστε, όταν στα μάτια κοιταζόμαστε, αν τελικά για ΟΛΑ φταίει το γκαζόν.

Λίγα λόγια για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Αυτό το σκουριασμένο αντικείμενο που ανακάλυψαν σφουγγαράδες στη θάλασσα το 1900 στα Αντικύθηρα είναι μοναδικό στο είδος του. Ωστόσο, μέχρι να συλλεχθούν δεδομένα τομογραφίας ακτίνων Χ το 2005, κανείς δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός υπολογιστής. Λειτουργεί με μια πλαϊνή λαβή που ορίζει μια ημερομηνία και ταυτόχρονα υπολογίζει πλήθος πληροφοριών για τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης, την κίνηση των πλανητών, τις ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις, ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εφαρμογή μας για smartphone επιτρέπει τη διαδραστική αξιοποίηση της ιδέας του μηχανισμού και την πραγματοποίηση δικών σας προβλέψεων.

Μάθετε περισσότερα: http://www.eternalgadgetry.com/