Σύνδεση με CERN

Μια ξεχωριστή στιγμή για το φεστιβάλ θα αποτελέσει η διαδικτυακή σύνδεση με το CERN. Θα μας ξεναγήσει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ του CERN.


Λίγα λόγια για το CERN
Το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), ιδρύθηκε το 1954 και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας αριθμώντας 24 κράτη- μέλη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του CERN. Η θέση του (στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τη Γενεύη) συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγος της επιτυχίας του εργαστηρίου.
To CERN απασχολεί περίπου 3000 μόνιμους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, όπως μηχανικούς, τεχνικούς, τεχνίτες, διοικητικούς, εργάτες.
Βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της στα βάθη των απαρχών του πολιτισμού, στοχεύοντας να απαντήσει στα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος. Φέρνει σε επαφή επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών για την κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων και των νόμων που τα διέπουν, προωθώντας παράλληλα τις αξίες και τις αρχές της έρευνας και της επιστήμης.

O Κωνσταντίνος Φουντάς είναι καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο την Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Έχει διαγράψει μια διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική και ερευνητική πορεία και έχει λάβει πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Επιστέγασμα όλων αυτών υπήρξε η πρόσφατη εκλογή του στη θέση του προέδρου του συμβουλίου του CERN γεγονός που αποτελεί σημαντική τιμή για τη χώρα μας. Ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Η σημαντική αυτή επιτυχία οφείλεται στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου καθώς και στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση.