Ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”

O Θωμάς Παππάς, ερευνητής του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά”, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον παιγνίδι, χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο.

Παίζοντας με την επιστημονική μέθοδο

Οι συμμετέχοντες στην αρχή καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι στο κινητό όπου θα πρέπει να λύσουν έναν απλό γρίφο. Ακολουθεί στη συνέχεια μια συζήτηση πάνω στη μέθοδο που ακολούθησε ο καθένας και πώς αυτή συνδέεται με τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου (υπόθεση, πείραμα, συμπέρασμα, κτλ.). Οι συμμετέχοντες τότε χωρίζονται σε ομάδες και δίνεται στην καθεμία ένα πρόβλημα, π.χ. τι κάνουμε όταν το laptop δεν ανοίγει, και προσπαθούν να το λύσουν εφαρμόζοντας ό,τι έμαθαν. Στο τέλος οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους, με τη καθεμία ομάδα να μπορεί να σχολιάσει τα ευρήματα της άλλης.

Το workshop έχει σχεδιαστεί για group 10-15 συμμετεχόντων και διαρκεί 90′. Εάν δεν υπάρχει προκαθορισμένο group (π.χ. αν η προσέλευση είναι σποραδική) τότε μπορεί να πάρει μια πιο εκθεσιακή μορφή όπου ο κάθε μεμονωμένος επισκέπτης ξεκινάει τα πρώτα στάδια (παιχνίδι, συζήτηση για τη λύση) με την επιλογή να μην συνεχίσει στα επόμενα, που σημαίνει ότι οι στόχοι του workshop ενδεχομένως να μην επιτευχθούν (μερικώς ή πλήρως).


Ο Θωμάς Παππάς είναι απόφοιτος μαθηματικών με μεταπτυχιακό στους αλγορίθμους και τη θεωρία παιγνίων.


Δουλεύει ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ερευνητικό κέντρο "Αθηνά", ενώ δραστηριοποιείται χρόνια με το workshop facilitation μέσα από τους διάφορους ευρωπαϊκούς και μη οργανισμούς που συμμετέχει.

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” δημιουργήθηκε το 2003 ως Κέντρο Εφαρμογών των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΚΕΤΕΠ), με στόχο την συγκέντρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων και πρωτοβουλιών του ερευνητικού χώρου στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Απο το 2006 το Κέντρο μετονομάστηκε σε Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, με το διακριτικό τίτλο “Αθηνά”.
Το νέο Κέντρο συγκροτήθηκε από τα προϋπάρχοντα ινστιτούτα ΙΕΛ, ΙΠΕΤ και ΙΝΒΙΣ, ενώ από τον ιδρυτικό νόμο προβλεπόταν η ίδρυση αριθμού νέων ινστιτούτων που να καλύπτουν δυναμικούς τομείς ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και μονάδων για την εκκόλαψη δράσεων και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσουν σε νέες κύριες κατευθύνσεις ανάπτυξης.